Het klimaat
Ben je wel eens in het buitenland geweest? Het is je dan vast wel opgevallen dat daar andere planten groeien dan in Nederland. Dat heeft met het klimaat te maken. Sommige planten houden van hoge temperaturen en weinig regen. Andere planten hebben het liever koud en nat. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat de winters zacht zijn en de zomers koel. De planten die hier van nature groeien, houden van dit klimaat.
Wat betekent dit nu voor je schooltuin? Het betekent dat je niet zomaar alle planten erin kunt zetten. Je moet eerst uitzoeken of ze wel kunnen groeien in het Nederlandse klimaat. Ze moeten dus van regen houden en tegen een beetje vorst kunnen in de winter. De meeste tropische planten kun je alleen binnen in de huiskamer kweken. In de tuin zullen ze al gauw dood gaan als het vriest. Als je de planten in een pot doet, kun je ze wel ’s zomers buiten zetten. Dat wordt bijvoorbeeld veel gedaan met sinaasappelboompjes. In de winter gaan ze dan naar binnen.
Het klimaat is trouwens wel een beetje aan het veranderen. Het wordt bijvoorbeeld langzaam wat warmer. En er zijn minder winters waarin het heel hard vriest. Sommige planten willen daarom niet meer groeien in Nederland. Die hebben liever lagere temperaturen. Maar er komen gelukkig ook planten bij. Steeds meer mensen proberen zelfs tropische planten in de tuin te zetten, zoals een bananenboom of palm! En groenten die hier vooral in verwarmde kassen worden verbouwd? Die kun je zelf gewoon in je tuin proberen. Tomaten, paprika’s en aubergines bijvoorbeeld.
Het wordt niet alleen warmer in Nederland. Er zijn ook steeds meer hevige regenbuien. Al dat water moet vlot weg kunnen stromen. Anders komen hele straten onder water te staan! In dorpen en steden kan dat best snel gebeuren. Dat komt omdat alle grond daar is verhard, met stoeptegels of asfalt. Ook tuintjes zijn soms helemaal dichtgestraat. Sommige mensen houden nu eenmaal niet van tuinieren. Maar het water kan daardoor nergens meer heen! En dan loopt alles dus onder water. Daarom zouden er eigenlijk meer tuinen en parken moeten zijn.
toon extra informatie voor docenten
verberg extra informatie voor docenten
Informatie voor docenten
Dat het klimaat in Nederland — en de rest van de wereld — verandert, staat inmiddels wel vast. Algemeen wordt aangenomen dat de gemiddelde temperatuur wat omhoog gaat, dat er minder strenge winters zullen komen in Nederland, en dat het meer en heviger zal gaan regenen. Al deze klimaatsveranderingen hebben gevolgen voor de beplanting. Er zijn al verschillende plantensoorten uit Nederland verdwenen, maar er zijn ook nieuwe verschenen. Lees een artikel hierover op de website van Noorderlicht. Omdat de winters minder streng zijn, maken planten die als ‘half winterhard’ worden aangemerkt, (in strenge winters sterven ze af), tegenwoordig een goede kans om jarenlang buiten te overleven. Overigens worden er tegenwoordig ook steeds meer tropische planten voor in de tuin aangeboden. Deze zijn echter speciaal gekweekt om het winterse weer aan te kunnen. Met de huidige klimaatsverandering heeft dat dus niet veel van doen. Lees meer over deze tendens op de website van Neêrlands Tuin.
De hevige plensbuien waar Nederland volgens voorspellingen steeds vaker mee te maken zal krijgen, kunnen veel overlast veroorzaken. Ook in de schooltuin. Grote hoeveelheden neerslag zorgen namelijk voor een verhoging van de grondwaterstand. In een slecht doorlatende bodem stroomt het water maar langzaam weg. Het blijft dan te lang op een hoog niveau waardoor de wortels van planten onvoldoende zuurstof krijgen en verrotten. Bovendien is natte grond moeilijk te bewerken. Een goed doorlatende bodem is dan ook erg belangrijk. Over structuurverbetering is al het een en ander gezegd op de pagina De grond. Verder zijn voor de ontwatering van een groot terrein sloten nodig. Hoe dieper de sloot, hoe sneller het grondwater zal worden afgevoerd. Bovendien kan door het waterpeil in de sloten te veranderen, de grondwaterstand worden verhoogd en verlaagd. Overigens werkt dit alleen goed als de grond voldoende waterdoorlatend is.