Eten, voeding, gezond

groentemanAls je groenten verbouwt in je eigen schooltuin ben je heel gezond bezig! Om te beginnen krijg je veel beweging. Een moestuin onderhouden is namelijk best hard werken. Je moet schoffelen, onkruid wieden, water geven... Van al dat werk word je sterk! En uiteindelijk kun je dan ook nog eens verse groenten, en misschien zelfs wel fruit, oogsten. Daar zitten heel veel belangrijke voedingsstoffen in. Een moestuin is dus eigenlijk dubbel gezond!

Voedingsstoffen — wat heb je nodig?

Als je hard gaat werken — in je schooltuin bijvoorbeeld — moet je goed eten. Bewegen kost namelijk energie. En voor die energie heeft je lichaam brandstof nodig: eiwitten, vet en vooral veel koolhydraten. Een sporter eet daarom wel eens een bord spaghetti voordat hij aan een wedstrijd begint. In spaghetti zitten namelijk veel koolhydraten, brandstof dus. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een krentenbol of een banaan eten. Daar krijg je weer nieuwe energie van! Naast brandstof heeft je lichaam ook nog andere stoffen nodig: vitaminen en mineralen. Die zorgen ervoor dat je gezond blijft!

Wat zit er in groente en fruit?

groente en fruit Groenten en fruit zijn ontzettend goed voor je. Er zitten namelijk heel veel vitaminen en mineralen in. Die stoffen heeft je lichaam nodig om gezond te blijven. Als je er niet genoeg van binnen krijgt kun je zelfs ziek worden! Daarom is het belangrijk om veel groenten en fruit te eten. Elke dag moet je minstens 150 tot 200 gram groente eten en 2 keer fruit. Maar meer mag natuurlijk ook! Je kunt er namelijk veel van eten zonder dik te worden.

Waar komen groente en fruit vandaan?

Groenten en fruit kun je niet het hele jaar door verbouwen. In de schooltuin begin je bijvoorbeeld in de lente pas met zaaien. Eerder kan niet omdat het dan te koud is. Sommige groenten en fruitsoorten kunnen hier zelfs helemaal niet groeien! Die hebben een warmer klimaat nodig. kas Toch liggen al die groenten en fruitsoorten hier het hele jaar door in de winkels. Hoe kan dat? Veel fruit en groenten worden uit andere landen aangevoerd, waar het warmer is. Bananen en sinaasappels bijvoorbeeld. En we hebben in Nederland kassen. Daar worden onder andere tomaten en komkommers in geteeld. Zo kunnen we toch het hele jaar door alle soorten groente en fruit eten!

Hier komt nog veel meer informatie over groente en fruit!

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Het eten van groenten en fruit uit eigen tuin is ontzettend leuk en lekker. En het is in principe heel gezond. Houd bij de teelt echter wel rekening met de volgende zaken:

  • Bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor de plaag of ziekte die ermee bestreden wordt. Daarom moet het gebruik ervan tot een minimum worden beperkt. Als spuiten echt nodig is, doe dit dan niet vlak voor de oogst. Lees ook de pagina Bestrijding.
  • De grond waarop wordt verbouwd moet schoon zijn. Planten nemen allerlei stoffen op uit de bodem, ook schadelijke stoffen zoals zware metalen. Als gewassen op vervuilde grond zijn geteeld, kunnen ze niet worden gegeten.
  • Sommige groenten, vooral bladgroenten (zoals spinazie), bevatten veel nitraat. Deze stof wordt door planten onder invloed van zonlicht omgezet in eiwitten. In de zomer zal de hoeveelheid nitraat daarom lager zijn dan in de winter. Als er overvloedig wordt bemest nemen de gewassen echter meer op dan ze kunnen omzetten waardoor het nitraatgehalte stijgt. Nitraat is op zich niet gevaarlijk, maar onder andere bij de bereiding van groenten kan de stof wel worden omgezet in het veel schadelijkere nitriet. Probeer een hoog nitraatgehalte door overvloedige bemesting daarom te voorkomen.

Tip:

Ga naar de site Voedingscentrum.nl. Daar is heel veel informatie te vinden over de voedingswaarde van groenten en fruit.