De indeling

tuin Als de grond is omgespit kan de tuin opnieuw worden ingedeeld. Er moet dus een tuinontwerp komen. Sommige mensen hebben van dat werk zelfs hun beroep gemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld tuinarchitect of hovenier. Het is best een lastig beroep. Je moet namelijk met een heleboel dingen rekening houden als je een ontwerp maakt. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke planten er op een bepaalde plek kunnen groeien. En ook heel belangrijk: iedereen die van de tuin gebruik maakt moet het ontwerp mooi vinden! Hieronder lees je hoe je zelf een tuinontwerp kunt maken.

Tuin opmeten en tekenen

Voordat je kunt beginnen met het ontwerp moet je natuurlijk precies weten hoe groot de tuin is. Soms is er een tekening van het terrein waar je dat op kunt zien. liniaal Anders moet je zelf een tekening maken. Je meet de tuin dan eerst helemaal op. Dat kan bijvoorbeeld met een meetlint. Als je de afmetingen van de tuin weet, kun je er een tekening van maken. Staan er muurtjes, bomen of andere dingen op het terrein? Zet die dan ook in de tekening. Op de plek van een boom of muur kun je immers geen planten zetten!

Behalve de afmetingen wil je ook weten op welke plekken in de tuin de zon komt. Veel planten staan namelijk graag op een zonnig plekje. Ga daarom op een zonnige dag in de tuin kijken. Geef dan op de tekening aan waar in de tuin schaduw is, en waar zon. In je ontwerp kun je daar dan rekening mee houden.

Wat moet er in de tuin?

In de schooltuin moeten in ieder geval een heleboel kleine tuintjes (‘bedden’) komen voor alle leerlingen. Maar wat moet er verder nog in? Misschien wil de leraar wel een composthoop. En er moeten natuurlijk paden komen, waarover je door de tuin kunt lopen. Vraag voordat je het ontwerp maakt eerst wat iedereen in de tuin wil hebben. Maak daar een lijstje van. Als je alles hebt opgeschreven kun je beginnen met het ontwerp.

Indeling maken

Je hebt een lijst met dingen die iedereen in de tuin wil hebben. Nu ga je bedenken op welke plek in de tuin al die dingen moeten komen. Maak eerst een paar kopieën van de tekening die je van de tuin hebt gemaakt. Daar kun je dan lekker op ontwerpen. Teken bijvoorbeeld plekken waar de leerlingentuintjes moeten komen. (Hou rekening met de zon!) En bedenk een stelsel van paden tussen de tuintjes door.

Vormgeven

pad Je bent nu bijna klaar met je ontwerp. Je hebt bedacht waar alle dingen in de tuin moeten komen. Nu kan je nog nadenken over een leuke vormgeving. Paden lopen vaak recht maar je kunt ze bijvoorbeeld ook laten kronkelen! En wat dacht je van ronde tuintjes in plaats van rechthoekige tuintjes? Maak er maar een mooi ontwerp van. Zorg er wel voor dat je overal makkelijk bij kunt komen in de tuin.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Als de grond is bewerkt kan de tuin opnieuw ingedeeld worden. Het is zeer aan te bevelen om van de indeling een tekening op schaal te maken. Alleen dan wordt duidelijk of alle onderdelen ook daadwerkelijk in de tuin passen. Houd verder in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Stel voor het maken van een ontwerp vast hoeveel zon er in de tuin komt. In de meeste gevallen zal er toch wel wat schaduw zijn, door gebouwen maar wellicht ook door bomen. Probeer de ruimte zo in te delen dat de tuintjes van de leerlingen zo veel mogelijk in de zon terechtkomen.
  • Planten groeien nooit precies binnen de lijntjes. Ze hellen over en breiden uit. De paden moeten daarom voldoende breedte hebben. Er gaat namelijk altijd wat ruimte onder de plantengroei verloren.
  • Houd rekening met de lengte van de kinderen. Ze moeten het midden van hun tuintje kunnen bereiken zonder er in te staan. Vaak worden bedden van 1,20 meter breed aangelegd, dat is meer dan genoeg.